Prawidłowa dieta a nasz słuch

Według najnowszych badań, przeprowadzonych zarówno przez lekarzy –specjalistów w dziedzinie laryngologii, jak i dietetyków, sposób odżywiania znajduje odzwierciedlenie w pojawiających się coraz częściej kłopotach ze słuchem.
Których produktów należy unikać? Na czarnej liście na pewno znajdą się:
- cukier,
- sól,
- żywność wysoko przetworzona.
Warto także zrezygnować z alkoholu i papierosów. Co natomiast ma dobroczynny wpływ i może przyczynić się do podniesienia komfortu słyszenia?
- zdrowe tłuszcze,
- kwasy omega-3,
- cynk,
- potas,
- magnez,
- kwas foliowy,
- witaminy, zwłaszcza A, E, D i C.
Pamiętajmy zatem, aby wzbogacić posiłki o owoce i warzywa, ryby i jaja, orzechy i awokado oraz dobrą, gorzką czekoladę. Zadbajmy także o codzienną dawkę ruchu, a regularny spacer, mający dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie, niech stanie się naszym rytuałem.